teamcurious

Alla inlägg under januari 2014

Av Anne-Lie - 16 januari 2014 11:12

när man kan klä på kusen och ge sig ut <3

Ridhus i all ära men det får va någon måtta på det hela. Jag blir aningens uttråkad av det - och det smittar på sprättben.
Vissa saker är ett ridhus bra till - men det finns även saker som man INTE kan göra där!

Så i morse tog vi en vända runt gården och massor i skogen. Passade även på att lägga in klättring på dagens pass.
Två gånger höll jag på att dra i backen. Första gången när kusen gör en 180gradersvändning med påföljande bocksprång. Yahoo! Andra gången ett bocksprång med påföljande helomvändning. Måste visst variera sig ;-)

Båda gångerna hängde jag som en osmidig michelingubbe runt halsen hysteriskt fnittrande. Och det är inte bocksprången utan det att hästen plötsligt har bytt färdriktning som gör att jag (inbyltad i massa kläder) inte riktigt hänger med...för att uttrycka det snällt :-)
Däremellan studsade Monzan runt som en svart pälsboll med ett konstant fnorr-ljud ur snoken.
Vi var lika lyckliga båda två för en sväng i det fria med snö och dagsljus.

Låt nu snön ligga och att kylan håller i. Mer av detta vill vi ha. Hmm, okej, vi kan skippa bockningar och helomvändningar för förr eller senare så dimper jag i backen. Och jag är för gammal för att ramla av. Och dessutom känns det jobbigt att behöva gå tillbaka :-P

Av Anne-Lie - 14 januari 2014 21:28

Idag var jag visst full av dåliga idéer :-/
Ska man se det positivt så vet jag iaf vad som inte funkar och som jag helst inte ska göra om.

Monzan har fått skavsår av ett schabrak. Det beyder; 1. Den känsliga perioden är här. Dvs när kusen får skavsår nästan av att man bara tittar på han förlänge. Brukar ständigt inträffa efter nyår. 2. Det schabraket göms undan tills perioden är över. 3. Hedanefter inköps bara mjuka fluff schabrak.

Tillbax till dålig idé.
Slängde renskinnet under sadeln. Och tog bort padden. Det var kvällens största misstag. Det andra var att använda fel stropp. Dvs den längst fram och den längst bak.
Det var strålande ungefär fram tills kusen började röra på sig. Allting åker fram och trycker såklart mot bogbladen vilket fick Monzan att likna en symaskin i gången. Dessutom blev han sur. Jag förstår han!

Hoppade av och drog bak paketet och tog rätt stroppar. Dvs de två längst fram. Hoppade upp och svor en ramsa över knölade långkalsonger, nerhasade ridbyxor och tajta termosar. Ingen bra kombo!

Fortsatte rida och kusen gick betydligt bättre men han var inte nöjd. Och han kan då verkligen tala om när han inte är nöjd.

Hoppar av igen och mixtrar om. Hoppar upp igen och svär...ja ni fattar!

Red alla fall igenom ett dressyrprogram för lättklass i körning. Vilket kändes väldigt märkligt att göra uppsuttet.
Vi gjorde det inte ens speciellt tjusigt. Men det kan kvitta då jag tog bort alla krav utom att han skulle ha benen i marknivå.

Dagens lärdom är att renskinnet är kanon - men behåll paden. Den andra lärdomen är att inte ha korvade kläder under termobyxor. Kan du inte röra dig ordentligt kan du definitivt inte rida med något som helst finlir. Resultatet blir ganska kasst!

Och om allt ändå bara käns skit - lägg ner!
Gör om och gör rätt en annan dag =))

Av Anne-Lie - 11 januari 2014 20:24

Å utmanat mig själv har jag verkligen gjort. Nu återstår bara att ro det i land....

Ridmässigt just nu övar vi att få igenom böjningar genom hela kroppen, rakrikta och bara rida rakt fram utan stöd av någon vägg samt galoppfattningar. Går över förväntan bara jag tänker på vad jag pysslar med.

Utöver det blir det en hel del körning. Monzan får både kondis träna i vagn och dels har jag börjat ta tag i detta med att köra häst på annat vis. Dvs lite mer finlir med annan sele och annan vagn inför momenten dressyr, precision och maraton.
Jag tror inte jag har slagit mig i huvet- men man kan inte vara säker :-P

Idag hade vi då vår första "träning".
Problemen har ju varit att Monzan i vänstervarv ständigt går utåtställd. Jag gjorde mitt bästa för att åtminstone få honom rak. Av och till var vi raka och av och till var vi krokiga åt alla håll. Men på det stora hela nöjd med vår insats.
Vi har även kört vår första precisionsbana. När jag väl fatta NÄR man ska svänga för att få hela ekipaget på rätt köl så var det riktigt roligt :-D
Både jag och kusen gillar saker med fart. Alla moment vi gör har fart UTOM dressyren. Det är väl tyvärr det som jag tycker är tråkigast av allt. Men det är oxå det som jag tycker är viktigast och väldigt nödvändigt så vi gör vårt bästa för att göra det så roligt som möjligt iaf ;-)

Tyvärr blev det inga bilder då jag hade full fokus på vad jag pysslade med. Men nångång ska jag nog fastna på bild. Om inte annat när jag är med på träningarna jag anmält mig till *hjälp*

Så 2014 håll i hatten - nu kör vi!!!

Av Anne-Lie - 7 januari 2014 23:31

och böj åt höger.
Dagens pass i ridhuset bestod av ett rally djur och jag utrustad till tänderna med tålamod :-)
Det gick över förväntan! Jag är lite av i chock!!!
Men vi har böjd och format oss på små volter och serpentiner och andra formationer som det inte finns namn på. Vi har även gjort galoppfattningar som funkar fint om vi gör dom ur en sluta. Fantastiskt!

Passet började aningens skruvat då sprättben var pigg (med jättestora bokstäver). Bråttom är hans andra namn.
Men avslutades i harmoni. Yes! Sug på den ;-)

Förövrigt tror jag att tjejerna har bra inflytande på Monzan. Han är redan relaxad och cool därinne. Så var det med det! Han behövde bara ett eget harem....Och så lilla Vims som han ska lära allt han kan *visslar *

Kvällen fortsatte med tävlingsplanering. Jösses! Men vi ska nog få till det :-)
Nu är jag så slut att synapserna felkopplar.
Så god natt världen, i morgon nya tag!

Av Anne-Lie - 6 januari 2014 20:54

Dagen har bestått av en himla massa mockande. Skurande. Flyttande.
Jag kände mig aningens utspridd men nu är jag lite mer ihopsamlad. Men bara lite!

Monzan har fått flytta in till tjejerna. En tupp i hönshuset. Numera är han boxgranne med Mara och Vims.
Det går hur bra som helst!
Monzan gillar kottar så han och Vims har snackat lite killsnack. Mara har svårt att bestämma sig men kan inte riktigt låta honom vara.
Doris önskade nog att hon var giraff för hon gjorde så gott hon kunde för att försöka sniffa in grabben som kom in. Nu står hon mittemot så hon kommer aldrig att nå ;-)

Monzan fick en vilodag just pga att han skulle få boa in sig i nya boxen och bekanta sig med grannen. I morgon kör vi igen :-)

Anledningen till att Monzan boat in sig hos stona är att Bella & Flisan åkte hem till sin ägare idag. För Flisan väntar livet som travhäst och jag önskar henne ett stort lycka till! Jag kommer att följa framstegen :-D

Av Anne-Lie - 5 januari 2014 23:13

Idag har det varit full rulle på gårn.
Förmiddag med WE-träning i ridhuset.
Kväll med hoppträning. Däremellan en del harvande och så en testvända för att se hur hög fart underlaget håller för *host*
Nädå, inte så allvarligt.
Monzan har återigen klätt på sig sele och vagn. Men inte samma som igår utan lite mer remmar och doningar samt större vagn. Idag fick han även sambon som kusk. Jag fick finna mig i att hänga där bak :-p

Tre tunnor på medellinjen att runda på olika sätt. Bråttom är kusens mellannamn och gasar man bara lite så taggar han till och vill mycket. Kul kille :-D
MEN...här kommer vi till ett bekymmer om vi någonsin ska ge oss ut i tävlingssvängen i körning. Dressyren....*suckar*
Maratonhinder och precisions körning är väl inga större problem (enligt sambon, och han vet väl - det är han som rattar). Kusen är snabb och kvick som bara den i vändningar.
Men dressyren. Om vi kan hitta ett program som bara går i höger varv så är väl det också relativt enkelt. Krävs bara lite träning för att snitsa till det. Men nu finns det även ett vänster varv...tyvärr...och det ser inte lika bra ut. (Lägger här in ett veto om höger och vänster är samma höger och vänster som min sambo menar. Men jag tror att vi denna gång har samma höger och samma vänster. Under sker - jag borde köpa en lott!)
Samma sak i ridningen iof, men där har jag en skänkel och ett säte att peta iväg han med och då funkar det fint. Han är lite svårare att forma men det lossnar efter en stund. Men i körningen finns varesig ben eller rumpa att använda. Problem!
Pisk javisst! Men då skulle det underlätta om kusen förstod vad den betyder. Och det gör han inte. Han är så oförstående att han rätt och slätt total ignorerar den där pinnen som utför märkliga saker på sidan.

SÅ för att sammanfatta det hela. Monzan tycker det är lattjo att springa i vagn. Oavsett vilken! Roligast när det går fort. Sån är han :-)
Om inte vänster fanns så skulle han göra det snyggt. Vänster drar ner intrycket rejält!
Men eftersom jag är jag och Monzan är Monzan så ska vi nog med lite jävlarinamma och viss inblandning av sambon få till den där vänstern.

Sålänge medans vi övar så håller vi tävlandet till distansen och äntrar körbanan när vi känner oss mogna. Så där lagom 2027 eller så....*visslar*
Märkligt nog utövas det lite påtryckningar att vi ska ut tidigare. Under har skett förr och ja just det, jag kanske skulle ta och lära mig köra oxå. Visste väl att det var ett krux nånstans....

Gammelkatten går nu under namnet Tyson då han ser ut att ha gått en rond i ringen. Det enda han har rondat med är en kliande baktass...

Av Anne-Lie - 4 januari 2014 21:16

Det allra bästa med att ha en Monzan är att det går att hitta alternativa träningsupplägg även fast kroppen på mig inte samarbetar.
Tanken var att idag rida en långrunda. Det vill inte min rygg vara med om - även fast den känns bättre.
Så Monzan fick på sig sin gamla träningsutstyrsel och med spetsade öron joggade han 11km innan min rygg sa ifrån. Det hade jag inte grejat uppsuttet idag.
Han vet precis vad det är frågan om när travselen och speedcarten åker fram. Och med jogga så menar jag travarjogg (vilket borde kunna jämföras med galopp hos en vanlig ridhäst).
Han drog inte en suck, var lite fuktig där han har pälsen kvar och pulsade lågt efteråt.
Vi borde kunna vara i form till tävlingssäsongen :-)
Vi jobbar vidare....

Alla kusarna har spolat sina ben på kvällen. Karate Mara fick in en snärt på min hand och Doris tacklas så man blir platt. Men de två får väl ändå godkänt för att det är dom.
Bella o Monzan får högsta poäng för fint uppförande i duschen :-)

Nu lite liniment.....

Av Anne-Lie - 2 januari 2014 21:26

Året som inte riktigt blev som tänkt. Men när blir det så?

Vintern, som faktiskt var en riktigt vinter bestod av långa skrittvändor, intervaller och ett gäng 2 - 3 mils rundor. Det var snö och kallt och ingen lera. Love it <3

Tävlingssäsongen blev mycket kortare än planerat. Men två CR har vi kirrat och 90 godkända kilometrar. Vi kommer igen med friska tag 2014 :-)

Doris lyckades med en ful sårskada. Skötte sig dock på boxvila men var lite fladdrig att promenera med. Annars har hon mest växt på höjden, knappt något på längden. Har hängt på henne och nästan suttit. Är på g med tömkörning och inkörning väntar.

28/5 föddes lilla Flisan, stoföl e: Giant Superman

27/6 föddes Vims, hingstkotte e: Enjoy Lavec

Det påbörjades ett bygge på gården.

Det stod klart för invigning i december.

Sen har vi gjort så otroligt mycket mera.
Men i stora drag så....
Målen för 2013 var att få till galoppen. Vi har mycket att jobba med men den finns där och vi jobbar vidare.
Vi avslutade året med ett besök hos Jossan och doppade tassarna i en pöl <3

Även fast 2013 slutade med brandbil och 2014 började med ryggskott så ser jag fram emot en hel del saker. Men vi tar det allteftersom.... :-D

Ovido - Quiz & Flashcards